Bouquet of Flowers

PRIZNANJA POSLOVNE ODLIČNOSTI

"Nagrada našega dela ne predstavlja to,  kar zanj dobimo, temveč to, kar z njim postanemo."
Paulo Coelho

 

Zakaj se prijaviti na izbor Adma odličnost leta?

Nekoč izbor za tajnico leta, potem za poslovno asistentko/tajnico leta, danes Adma odličnost leta. Naziv izbora se je skozi leta spremenil, saj se je spremenil tudi sam poklic in njegovi nazivi. A skupni imenovalec je še vedno izpostaviti posameznice, ki so odlične pri svojem delu v administraciji in menedžmentu.  Zmagovalke preteklih let z nami delijo svoje izkušnje in svoje občutke, zakaj je dobro, da se prijavite na izbor za ADMA odličnost 2021.

SUZI ASFOUR, predsednica Zveze klubov poslovne odličnosti Slovenije in Tajnica leta 2005

FB_IMG_1600431140163.jpg

MELITA PEDIČEK SPINDLER, ADMA odličnost 2020

Vsa leta spremljanja tekmovanj za tajnico leta, za znak poslovne odličnosti je bilo moje vodilo: to je laskavi naslov, ki zahteva nekaj več. Verjamem, da za vsako stvar pride pravi čas. Morda nikoli ali pa zelo pozno uvidimo, da se zadeve pripetijo z razlogom. Kaj hočemo, zakoni vesolja. Še sedaj, po skoraj letu dni, me osrečuje osvojeni naslov in zavedanje, da sem izbrala poklic, ki je dobil potrdilo. Ni le tekmovanje in razočaranje, če ne posežeš po prvi stopnički. Zavedajte se tega. Človeško je biti žalosten, ko upaš na najvišje. Je pa višji nivo dosežen takrat, ko v duši čutiš, da si pripravljen sprejeti pohvalo, priznanje in storiti to zase. 

Vsekakor želim vsakemu, ki se prijavlja na izbor ADMA odličnost, da občuti resnično potrditev sebe, svojega dela in delovanja in da ob prejemu priznanja zazna zdravstveno neopisljiv srčni utrip v vsaki celici. Verjemite, to traja. Ne le takrat ampak vedno in kar naprej.


Melita Pediček Spindler,

ADMA odličnost 2020

Željka Borič_.JPG

ŽELJKA BORIĆ, PA/TL 2019

Danes lahko napišem, da sem si hvaležna, da sem premagala strah in se odločila za prijavo na izbor PA/TL. Že s samo prijavo sem si pridobila veliko novih izkušenj, nova prijateljstva in tudi odgovornost do tega, da bom tudi v prihodnosti svoje delo nadgrajevala. Prejem prestižnega priznanja, ki ga podeljujeta podjetje Planet GV in Zveza klubov poslovne odličnosti Slovenija, pa je bilo še eno dodatno priznanje, da delo, ki ga opravljam, kot poslovna sekretarka, opravljam z odliko.

Maja Fink.JPG

MAJA FINK, PA/TL 2018

Naš poklic se spreminja. Delovne naloge postajajo vse kompleksnejše in zahtevajo celovito osebnost. Vedno znova se moramo dokazovati in nadgrajevati svoje sposobnosti in znanje. In uspeva nam! Prav gotovo je za vse izmed nas velika nagrada za dobro opravljeno delo, naše notranje zadovoljstvo, ko uspemo krmariti skozi vse zastavljene delovne aktivnosti. In ravno to notranje zadovoljstvo vam govori, da vas ne sme biti strah izpostaviti se in pokazati kaj zmorete, kajti, le tako smo lahko navdih in zgled ostalim. Meni je naziv Poslovna asistentka/Tajnica leta 2018 poleg potrditve o dobro opravljenem preteklem delu, prinesel tudi širši pogled na naš poklic, odprl mi je nove poti in pomagal odkrivati še neodkrite potenciale. S prijavo na izbor ADMA odličnost leta, se vam bodo tako odprle nove in tudi neznane poti. Kljub temu, da se vam bo pot zdela še tako neznana, boste na njej odkrivali nova poznanstva, sklepali najboljša prijateljstva, kovali nove priložnosti in postavljali sebe vse višje v osebnostnem razvoju. Nobena naloga ni pretežka, noben izziv ni nerešljiv, le včasih si moramo vzeti čas, da pridemo do cilja. Vzemite si čas, napišite in oddajte prijavo. Pred vami je neverjetna izkušnja.

Jasmina Alič__.JPG

JASMINA ALIĆ, TL 2016

Pet let je minilo odkar sem postala Tajnica leta 2016. Spomnim se občutka vznemirjenosti ob zmagi, mravljince vznesenosti, ki so me popeljali na zanimivo potovanje, ki si ga takrat nisem znala predstavljati. Moje življenje se je spremenilo v nekaj aspektih. Bilo je kar nekaj dogodkov, ki so me predramili; nekateri opomnili na vrednote, ki sem jih v turbulenci poslovnega utripa pozabila negovati, drugi pa spomnili na strast do novega znanja in prepričanje, da zmorem. Kot pravi Michael Jordan: “Najprej moraš od sebe pričakovati stvari, šele potem jih lahko narediš.”

V trenutnem vzdušju novega elana, zrem nazaj in ugotavljam, da zaključujem to obdobje bolj zrela, bolj samozavestna in z novimi idejami za prihodnost.

Sam izbor in naziv mi je vsekakor prinesel večjo prepoznavnost v poslovnem svetu, možnosti in ponudb za nove delovne izzive  tudi ni manjkalo. Pridobila sem nov krog znancev in prijateljev, v katerem se tudi sama razvijam v novih smereh. Ugotovila sem, da sem premagala prirojeno sramežljivost in da me prazen list papirja pred menoj ne spravlja več v zadrego (mene, ki sem doslej bila mnenja, da je lažje prodreti na nove trge kot pa napisati zanimiv, navdihujoč članek!). Po drugi strani pa sem tudi izpustila nekaj stvari, ki so se izkazale za preživete.

In kaj bi svetovala tekmovalki in tajnici leta? Uživaj v zmagi, a ostani prizemljena in skromna, delaj še naprej tako dobro in še bolje, saj boš mnogim postala vzor. Že starogrški misleci so vedeli: drobne priložnosti so pogosto začetki velikih podvigov. Bodi pozitivna in uporabi medije za ozaveščanje ter navdih drugim, saj bodo tvoje (zapisane in izrečene) besede imele novo težo in vidljivost. Sprejmi možnost, da se bodo nekateri posamezniki ob tvojem imenovanju spremenili, oz. spremenili svoj odziv nate. Nič zato. Če bo kdaj hudo, vedi, da so najlepši sončni zahodi vedno po nemirnem vremenu. In nenazadnje uživaj v zmagi v vsakem trenutku, vlagaj vase in deli s tistimi, ki to želijo. Ohrani svojo iskrivost, iskrenost in neponovljivost - navsezadnje, ko se žarometi tvoje nove prepoznavnosti usmerijo drugam, ostaneš še vedno le ti - sama s seboj.

Klavdija Dovečer.JPG

KLAVDIJA DOVEČER, PA/TL 2015

Močno sem oklevala pri prijavi na testiranje/izbor za Tajnico leta 2015, kljub temu, da sem si leto poprej v Portorožu na razglasitvi rekla: " ... tole bi pa tudi jaz rada doživela". En kup omejujočih prepričanj se je pojavilo kljub temu, da po naravi nisem omahljivka. Pa sem si rekla, da nimam kaj izgubiti, kvečjemu pridobim lahko in če ne drugega, bo fino videti "kje sem" na poklicnem področju. To je bila vsekakor ena boljših odločitev v mojem življenju. 
Osvojitev naslova je pomenila zame veliko zmago ... zmago poguma nad strahom pred neuspehom. Naziv Tajnice leta 2015 mi je prinesel neko novo zavedanje, da je dobro, če svoje delo opravljaš skrbno, z zavzetostjo in srcem. Prinesel mi je potrditev, ki je včasih, ko se v življenju znajdemo v slepi ulici, še kako dobrodošla, da se naravnamo nazaj na svojo - pravo pot in verjemite, drži več let.  Prinesel mi je nova poznanstva in prijateljstva krasnih, pozitivnih, na pozitivno fokusiranih ljudi in nenazadnje kup krasnih izkušenj in novih znanj. 
In moj nasvet - PRIJAVI SE...  zmagovalka je vsaka, ki premaga strah in se poda na neznan teren - se prijavi na izbor in da vse od sebe ... saj nas vsak korak iz cone udobja naredi močnejše, boljše, najboljše! In vsaka od nas si zasluži prav to - najboljše!

Martina Razdevšek_.JPG

MARTINA RAZDEVŠEK, PA/TL 2014

Odlično je, da se ženske družimo in navdihujemo druga drugo. Predvsem pa je pomembno, da zaupamo vase in v svoje sposobnosti in se zavedamo, da svoje delo odlično in predano opravljamo. In da si upamo o tem, da smo odlične, tudi spregovoriti. Ženske se še vedno ne zavedamo dovolj svoje dragocenosti in svojega doprinosa na vseh področjih življenja – tako v družinskem kot v poslovnem okolju. Dobro opravljeno »žensko delo« je še prevečkrat nevidno. Tudi zato je potrebno, da so taka tekmovanja in da se o tem govori.

Slika_Natalia Zorko.jpg

NATALIA ZORKO, PA/TL 2010

Leta 2010 sem tudi sama prejela laskavi naziv, vendar v nasprotju z večino kolegic, si sama zmage nisem želela. Dolga leta sem zbirala pogum, preden me je radovednost tako močno premagala, da sem se končno prijavila. Toliko bolj sem bila presenečena in šokirana, ko sem izvedela, da sem na testiranju zmagala in to z velikim naskokom pred sotekmovalkami. In se je zgodilo točno to, česar sem se bala. :-) Pa vendar je bilo to najbolje, kar se mi je lahko zgodilo. Osebnostno rastemo šele takrat, ko se soočimo s svojimi strahovi, se podamo v neznano in presežemo sami sebi. Osvojitev naziva mi je dala ogromno samozavesti in je bila odskočna deska za nadaljnjo karierno pot. Po zmagi so se mi začela odpirati vrata, ki bi sicer ostala zaprta. Odpirale so se mi možnosti in priložnosti na različnih področjih - od ponudb za zaposlitev, višje plače, pisanja člankov do npr. vodenja Strokovnega kluba poslovnih sekretark in tajnic Maribor, ki mi je bilo v posebno veselje in zadovoljstvo. Skozi to funkcijo sem osebnostno rasla in svoje komunikacijske, organizacijske in vodstvene sposobnosti še izboljšala. Še danes sem hvaležna Darji, takratni predsednici kluba, da me je prepričala, da prevzamem vodenje kluba. Še en skok v neznano, ki se je obrestoval. A ne glede na to, da nam vesolje ponuja vse te priložnosti, izzive in izkušnje, je na koncu vedno odvisno od nas, ali bomo stopili skozi odprta vrata ali jih bomo morda spet zaprli in ostali v varnem zavetju svojega znanega sveta, v coni udobja. S tem ni nič narobe, morda se včasih le sami odrekamo čudoviti izkušnji in osebnemu napredku. Ker pa sem človek, ki zmeraj stremi k osebni in poslovni odličnosti, sem sprejela različne priložnosti, ki so se mi ponujale. In čeprav se vse niso izkazale za najboljše, mi je prav vsaka od njih prinesla veliko pomembnih izkušenj, skozi katere sem odkrivala svoj potencial in se osebnostno, duhovno in strokovno oblikovala. In kot je napisala Melita, se pogosto zavedamo šele mnogo kasneje, da se vse zgodi z razlogom in ko je pravi čas. Tako me je korak za korakom vse vodilo do tega, da sem leta 2012 svojo poslovno pot nadaljevala v tujini. Leta 2015 sem začela delati v tajništvu vodstva in prodaje podjetja Lidl Österreich in to kot edina tujka v celotni upravi logističnega centra. Delo v tujem delovnem okolju je drugačno, posebno, zahtevno, pa vendar meni tako pisano na kožo. Šele pred kratkim sem dojela, da je vse točno tako, kot mora biti in da sem točno tam, kjer moram biti, saj sem se prav zaradi tega zahtevnega in izredno dinamičnega delovnega okolja začela zavedati svojih sposobnosti ter sem svojo osebno in profesionalno odličnost še nadgrajevala. Vesela in ponosna sem, da že nekaj let zapored na letnem razgovoru prejmem nadpovprečno oceno in da med drugim vsakič izpostavijo moje osebne in socialne kompetence ter mojo izredno profesionalnost, ki je, kot se je izrazila moja medtem že nekdanja šefica, lahko mnogim za vzor. 


Vsaka od nas piše svojo zgodbo o uspehu. Tako edinstvene kot smo me same, tako edinstvene so naše zgodbe. Veliko zmoremo, znamo in imamo za pokazati. Pa vendar nas je veliko takih, ki smo preskromne, se ne želimo izpostavljati ali hvaliti in se nam naše delo in naši dosežki ne zdijo nič posebnega. Tudi sama sem bila takšna. Nisem dovolj cenila svojega dela, svojih uspehov, sebe. Le kako naj nas cenijo drugi, če se še sami ne?! Ste odlične pri svojem delu. Pokažite, kar zmorete. Delite to s svetom. Stopite v ospredje in se pokažite. Prijavite se na izbor. Ničesar nimate izgubiti, pridobite pa lahko zagotovo veliko. Čaka vas vznemirljiva pustolovščina. In že samo s tem, da ste se prijavile, ste zmagale, zato le pogumno. Drznite si! Vem, da zmorete. <3

Zajeta slika.JPG

SUZI ASFOUR, predsednica Zveze klubov poslovne odličnosti Slovenije in TL 2005

Drevo mora v globino, da lahko zraste v nebo! (Rudi Kerševan)

Poslovna asistentka/tajnica leta. Tako žlahten naziv. Vedno sem občudovala dame, ki so ga osvojile. Želela sem si biti kot one…..  obdajalo jih je nekaj posebnega. Želela sem vsaj poskusiti. Želela sem vedeti, ali imam tudi jaz nekaj posebnega v sebi…. Pa če nimam, bom vsaj dobila vpogled v lastno znanje in direktno primerjavo s stanovskimi kolegicami. Izobrazba, ki sem jo tedaj namreč imela, ni ustrezala delu, ki sem ga opravljala. Kot kemijski tehnik s tekočim znanjem nemškega jezika sem sicer že 15 let zelo uspešno opravljala delo poslovne sekretarke v zasebnem gospodarskem podjetju. A notranji glas mi je ves čas prišepetaval, da to še ni vse, da je še veliko tega, kar me čaka. Prisluhnila sem mu in se udeležila testiranja.

Osvojitev naziva tajnica leta 2005 pa mi je prinesel več kot sem si sploh lahko predstavljala. Ob tem, da sem dobila potrditev, da je moje znanje v skladu z zahtevami stroke, sem dobila še  nepopisno željo, da si pridobim tudi ustrezno izobrazbo. Okrepljena samozavest mi je dala potrebni potisni veter in že čez dve leti sem diplomirala z odliko.  Okrepili pa sta se tudi moje samozavedanje in samozaupanje. Oboje pa je vse bolj povečevalo tudi moj pogum za sprejemanje novih in novih izzivov, kar se vse do danes ni spremenilo. Lahko rečem, da mi je osvojitev naziva odprla dostop do mojih skritih potencialov.  Nikoli nisem niti pomislila, da bi kdaj predavala, kot moderatorka povezovala program, pisala članke, priročnike, vodila združenje. Vse to je prišlo spotoma, jaz sem nove priložnosti samo sprejemala. Skozi njih sem rasla in napredovala osebnostno in poklicno v osebo, kakršna sem danes!

In veste zakaj? Ker imamo prav vsi »nekaj posebnega« v sebi, le dovoliti si  moramo, da se pokaže! Dovolite si, drage kolegice!